Aalto Women in Business
  • About
    • Our story
    • FAQ
  • Blog
  • Team
  • Join
  • Events
    • Past events
  • For companies
  • Partners

​
​AALTO 
WOMEN IN BUSINESS

Kotimainen untuvabusiness ja muita tarinoita

5/27/2017

0 Comments

 
Toukouisen takkaillan vieraaksemme saapui Matias Kotkasaari, joka toimii perinteikkään suomalaisen perheyrityksen Joutsen Oy:n toimitusjohtajana. Takkailta tarjosi hämmästyttävän sukelluksen stadilaisen tietotyöntekijäkuplan ulkopuolelle sekä kiehtovan katsauksen pukinetuotannon maailmaan.
 
Viime vuonna yrityksen johtoon noussut Matias pyörittää noin kymmenen miljoonan liikevaihtoa, josta huomattava osuus tulee ulkomailta. Kuten ehkä kuluttajina olemme huomanneetkin, Joutsen luottaa ajattomaan, muoti-ilmiöitä karttavaan suunnitteluun. Sisäänostajien toiveista yritys on testannut blingimuotia, mutta mallistoa löytyy edelleenkin varastosta.
 
Toimijoiltaan vähälukuinen untuva-ala huokuu omintakeista charmia. Kilpailevien eurooppalaisten perheyritysten vesat tanssivat toistensa häitä ja käyvät vaihto-oppilashengessä toistensa tehtailla työkierroissa. Toimialalla suhteet ostajien ja myyjien välillä ovat pitkäikäiset ja luottamukselliset, ja uusien toimijoiden on hankala tulla markkinoille. Tekijät, kuten idästä lähtevä kevytuntuvatakkitrendi, hanhenmaksan hinnan vaihtelut ja lintuinfluenssat, heiluttavat toimialaa aika ajoin.
 
Lopuksi vinkki kaikille asuntolainan kanssa painiville ja äkkirikastumisesta haaveileville: haahkan untuva on arvokasta, ja se rinnastetaan verotuksellisesti marjanpoimintaan (0% tulovero). Ultraluksuspeittojen markkina vetää hyvin Japanissa, jossa vähälukuinen mutta varakas kuluttajasegmentti on valmis maksamaan toistakymmentä tuhatta euroa peitoistaan. Kuulimmekin tarinan kalastajasta, joka kääräisi kallioluodoilta poimimillaan haahkanuntuvilla 120 000 euroa tuloja yhden kesän aikana. Matias lupasi ostaa AWiB:in jäsenten keräämät untuvat myyjän valitsemalla hinnalla.
0 Comments

Kymmenen vinkkiä asuntosijoittamisen aloittamiseen

5/6/2017

0 Comments

 
Picture
Kokoonnuimme huhtikuun lopussa tutustumaan asuntosijoittamiseen Joonas Oravan johdolla. Joonas on tehnyt pitkän uran pankki- ja sijoitusalalla, ja työskentelee nykyisin asuntosijoittamisen parissa. Joonas on myös vapaa-ajallaan aktiivinen asuntosijoittaja.

Joonas antoi kymmenen vinkkiä asuntosijoittamisen aloittamiseen:

  1. Tee taloudestasi ylijäämäinen: Seuraa, mihin ja miten käytät rahaa. Tuloistasi tulisi jäädä joka kuukausi rahaa säästöön, ja myös hyvin pienillä summilla pääsee alkuun. Hyvä tapa on siirtää tavoitteesi mukainen summa vaikkapa toiselle tilille heti palkkapäivänä. Tie taloudelliseen menestykseen on ylijäämäinen kassavirta ja korkoa korolle sijoittaminen.
  2. Hankkiudu eroon ylimääräisistä menoista: mieti, mitä kuluja voit karsia, jos kuukaudessa säästämäsi summa ei täytä tavoitteitasi. Maksa ylimääräiset kulutusluotot pois ja nollaa luottokorttisi velkasaldo.
  3. Säästä sijoitusasuntoon vaadittava omarahoitusosuus: Sijoitusasunnoissa omarahoitusosuus on tyypillisesti noin 30 %. Säästöjen lisäksi voit hyödyntää ylimääräisiä vakuuksia, mikäli sinulla on sellaisia. Kun asuntoja on useita, voit miettiä ketjuttamista eli voit hyödyntää lisävakuutena jo omistuksessasi olevan asunnon oman pääoman osuutta toiseen asuntoon. Asuntosijoitussalkun velan määrän tulee heijastaa riskisietokykyäsi. Muista, että mitä enemmän velkaa on, sitä suuremmat ovat myös riskit. Näin ollen esimerkiksi 90 prosentin velkavipu ei ole suositeltavaa kuin korkeintaan 1-2 asunnolle, ja silloinkin vain siitä tapauksessa, että taloutesi on tasapainossa.
  4. Säästä puskurirahasto: Jokaista asuntoa kohden olisi syytä olla 1 000 – 2 000 euroa rahaa säästössä. On myös hyvä varautua erilaisiin yllättäviin menoihin, esimerkiksi noin 2-3 kuukauden nettopalkan verran. Muista, että luottokortti ei ole puskurirahasto.
  5. Ymmärrä asuntomarkkinoiden ajurit: Asuntosijoittajan on ymmärrettävä, miten asuntomarkkinat toimivat. Yleisten talouden lainalaisuuksien lisäksi asuntomarkkinoilla on monia erityispiirteitä, esimerkiksi tarjontaan vaikuttavat monet poliittiset päätökset ja kysyntää voi ajoittain vetää esimerkiksi muiden sijoitustuotteiden tarjoamat tuotot tai matala korkotaso. Tyypillisesti kiinteistö- ja asuntomarkkinoiden syklit ovat jälkijättöisiä muun talouden sykliin verrattuna, koska tarjonta joustaa hitaasti.
  6. Sijainti ja asunnon ominaisuudet: Asunnon vuokrattavuuden ja myytävyyden kannalta olennaisinta on sijainti. Hyvällä alueella huonokin asunto voi mennä vuokralle, ja tarpeen tullen sitä voi remontoida paremmaksi. Huonolla alueella hyväkään asunto ei välttämättä kiinnosta ketään. Pitkällä aikavälillä muuttovoittoisuus ja liikenneyhteydet ovat alueellisista tekijöistä ehkäpä ne tärkeimmät. Kiinnitä huomiota myös asunnon pohjaratkaisuun, taloyhtiön kokoon, omistajapohjaan ja (taloudelliseen) kuntoon sekä korjausvelkaan.
  7. Opettele laskemaan vuokratuotto: Vuokratuotto lasketaan yksinkertaisimmillaan jakamalla asunnon tuottama nettotulo maksamallasi kauppahinnalla. Huomioi laskelmassasi myös kohteen korjausvelka ja tutki huolellisesti markkinainformaatiota. Vuokratuotto on sijoituspäätöksen perusta. Asuntojen arvonkehitykseen sen sijaan liittyy huomattavasti enemmän epävarmuutta, joten sen varaan ei kannata laskea.
  8. Mieti hajauttamista: Sijoittamisen kultainen sääntö "älä laita kaikkia munia yhteen koriin" pätee myös asuntosijoitamiseen. Hajauttamalla suojaudut riskeiltä. Mieti, millainen hajauttaminen sinulle sopii. Hajauttamista voi tehdä esimerkiksi sijainnin ja erilaisten kokoluokkien avulla. Hajauttamisen yksi keino voi olla myös sijoittaa asuntorahastoihin.
  9. Kärsivällisyys: Asuntosijoittamisen avulla on vaikea tulla rikkaaksi vuodessa tai parissa. Oikotietä onneen ei siis tässäkään sijoitusmuodossa ole. Parhaiten menestyvät ne, jotka ovat kärsivällisesti jaksaneet tehdä sijoittamista pitkään ja ovat markkinalla mukana vielä 20 vuodenkin päästä.
  10. Rohkeus: Ensimmäisen ostopäätöksen tekeminen on monille vaikeaa, joten tarvitset myös aimo annoksen rohkeutta aloittaaksesi.

PS. Joonas on yhdessä Olli Turusen kanssa kirjoittanut Osta, vuokraa,vaurastu -kirjan. Mikäli haluat tietää lisää ja ladata ilmaisen vuokratuottolaskurin, tsekkaa www.ostavuokraavaurastu.com.
0 Comments

    Author

    AWiB core team and visiting friends write about events, speakers, books, ideas, tips and tools. Send us a mail if you want to contribute!

    Archives

    December 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017

    Categories

    All
    Upcoming Events

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • About
    • Our story
    • FAQ
  • Blog
  • Team
  • Join
  • Events
    • Past events
  • For companies
  • Partners