Aalto Women in Business
  • About
    • Our story
  • Join
  • Events
  • Newsroom
  • Partnerships
  • Team
  • About
    • Our story
  • Join
  • Events
  • Newsroom
  • Partnerships
  • Team

Esimiehen juridiset vastuut ja velvoitteet

12/4/2018

0 Comments

 
Asianajotoimisto Teperi & Co Oy järjesti AWiBin jäsenille tapahtuman, jonka aiheena oli esimiehen juridiset vastuut ja velvollisuudet. Asianajajat Katja Halonen ja Mikko Kontturi alustivat perusteet esimiehen työsuojeluun liittyvistä velvoitteista ja toimintaohjeista. Tarkastelu ja keskustelu kohdentui erityisesti epäasiallisen käyttäytymisen tilanteisiin.

Työnantajalla on työturvallisuuslain mukaan yleinen huolehtimisvelvollisuus työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä. Käytännössä työnantaja kuitenkin henkilöityy yksittäiseen johtajaan tai työntekijään. Tärkeä on huomioida, että sekä rikos- että vahingonkorvausoikeudellisia vaatimuksia ja seuraamuksia voidaan yhtiön ohella kohdistaa myös toimitusjohtajaan, keskijohtoon tai jopa yksittäiseen esimieheen.  

Työturvallisuuslaissa on asetettu työnantajalle toimimisvelvoite, jos työssä esiintyy työntekijään kohdistuvaa hänen terveydelleen haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua. Tällaisessa tilanteessa työnantajan on asiasta tiedon saatuaan ryhdyttävä toimiin epäkohdan poistamiseksi. Laissa ei säädetä tai muuten määritellä, mitkä ovat toimet, joihin työnantajan on ryhdyttävä. Lainsäädäntö onkin jättänyt työnantajan harkittavaksi tilanteeseen parhaiten soveltuvat ratkaisut. Käytettävissä olevina keinoina ovat esimerkiksi erillis- ja yhteiskeskustelut, työyhteisösovittelu tai työterveyshuollon palvelut. Vakavissa tilanteissa työnantajan on myös harkittava töiden uudelleenjärjestelyitä tai mahdollisia kurinpidollisia toimenpiteitä, kuten varoituksen antamista tai jopa työsuhteen päättämistä. 

Epäasiallisen kohtelun muotoja on useita. Työhön liittyviä epäasiallisen kohtelun muotoja ovat esimerkiksi kohtuuton työmäärä, eristäminen työyhteisöstä, perusteeton työtehtävien poistaminen tai tiedonvälityksen ulkopuolelle jättäminen. Henkilöön liittyviä epäasiallisen kohtelun muotoja ovat esimerkiksi loukkaavat kommentit, mustamaalaaminen, huutaminen tai aiheeton arvostelu. 

Rajanveto asiallisen ja epäasiallisen käyttäytymisen välillä voi toisinaan olla haastava ja tulkinnanvarainen. Epäasiallisesta kohtelusta on kuitenkin osattava erottaa työnantajan työnjohto-oikeuden nojalla antamat määräykset ja ohjeet työn tekemisestä sekä toimintaan liittyvien ongelmien käsittely, vaikka se työntekijän subjektiivisen näkemyksen mukaan olisi epämiellyttävää. Työnantajalla on oikeus seurata työntekijän suoriutumista työtehtävistä ja oikeus myös seurata työn tuloksia. Työhön liittyvistä asioista, päätöksistä ja puutteista on voitava keskustella työpaikalla rakentavassa hengessä.

Tulevaisuudessa erityisesti sosiaaliseen mediaan liittyvien häirintäilmoitusten odotetaan lisääntyvän, minkä vuoksi työnantajilta ja erityisesti lähiesimiehiltä edellytetään entistä parempia kommukointitaitoja ja tehokkaampia keinoja ilmoitusten käsittelyyn. Myös yritysten viestintätaidot korotustuvat entisestään ja huomiota tulisi kiinnittää sekä sisäiseen että tarvittaessa myös ulkoiseen viestintään ja tiedottamiseen.

Picture
0 Comments



Leave a Reply.

    Author

    AWiB core team and visiting friends write about events, speakers, books, ideas, tips and tools. Send us a mail if you want to contribute!

    Archives

    November 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    August 2019
    June 2019
    December 2018
    March 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017

    Categories

    All
    Upcoming Events

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.